HEYMANSGEBOUW
Grote Kruisstraat 2/1
9712 TS Groningen

Hoe werkt het geheugen? Hoe ontstaan angsten én hoe kom je er weer vanaf? Waar komt pestgedrag vandaan? Wat doe je met leer- en opvoedproblemen? En kan je eigenlijk twee dingen tegelijk doen tijdens het autorijden?

Tijdens Zpannend Zernike neem je bij ons een kijkje in de keuken van het brede onderzoek naar het gedrag, het denken, het leren en samenleven van mensen.

Je kunt leren om beter te leren met de methode SlimStampen. In de rijsimulator ervaar je wat er gebeurt als je appt achter het stuur. Hokjes denken, we doen het allemaal. Test je eigen vooroordelen. Met je ogen kun je tekenen in de eyetracker. Samen werken in de klas bevordert het leerproces. De onderzoekers van Success-for-all nemen je mee in dit proces. Bekijk de golven in je brein met een EEG-cap op. Aardbevingen hebben een enorme impact op de mensen in Groningen. Speel het aardbevingenspel en onderga zelf wat aard bevingen met je doen. Dit is een greep uit de activiteiten.

Ook zijn er drie interessante lezingen. Sportpsycholoog Nico van Yperen gaat in op de mentale aspecten van presteren in zijn lezing “Het zat er wel in, maar het kwam er niet uit”. In de lezing van socioloog Andreas Flache staat Polarisatie centraal. Laura Batstra spreekt over de dwang om het beste uit jezelf én je kinderen te halen in de lezing “Mijn kind is niet ziek maar moet toch beter worden”.

De mens gemeten wordt georganiseerd door het Heymans Instituut (Psychologie), het Nieuwenhuis Instituut (Pedagogiek en Onderwijskunde) en het Sociologisch Instituut Groningen. Samen vormen zij de Faculteit Gedrags- en Maatschappij wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.