ACADEMIEGEBOUW: zaterdag 5 oktober van 12:00 tot 17:00 uur

ACADEMIEGEBOUW
Broerstraat 5
9712 CP Groningen

 

Wetenschapsfestival: over hersenen, spreekwoorden en de Noordpool

Bezoek het karakteristieke Academiegebouw en doe mee aan experimenten en proefjes. Scoor een ijsje op de Noordpoolkamer, ga op de foto als echte student of geleerde professor. Of doe mee aan de speurtocht: waar een wil is, is een weg!

OP ONTDEKKINGSREIS!
Hoe werken je hersenen eigenlijk? En zien de hersenen van mensen die tweetalig zijn er anders uit? Zie je altijd wat je denkt te zien? Of heb je soms ook het idee dat je eigen ogen je voor de gek houden? Vind je ook dat er in Groningen meer bomen en parken moeten komen? Of zou je het liefst je eigen stad van de toekomst ontwerpen? De jonge en talentvolle wetenschappers van de Young Academy Groningen dagen je uit met vragen en proefjes. Voel je wetenschapper, doe kleine experimentjes en verwonder je over het soort onderzoek dat wetenschappers aan de Rijksuniversiteit Groningen doen.

WIE GOED DOET, GOED ONTMOET?
Wie goed doet, goed ontmoet. Maar is dat wel altijd zo? En is een goede buur inderdaad beter dan een verre vriend? Zijn die, soms eeuwenoude, spreekwoorden waar? Kloppen ze nog steeds, ook in onze, moderne tijd? In het Academiegebouw zijn proefopstellingen en testen, waaraan de bezoekers van Zpannend Zernike actief mee kunnen doen. Zo help je de onderzoekers mee om erachter te komen hoe het echt zit. Eet een boer echt niet wat hij niet kent? En heeft een goed verstaander aan een half woord genoeg? Romy tekent spreekwoorden. Doe je met haar mee? Kijk alvast eens op www.muchable.nl, haar blog! Kent het Gronings ook spreekwoorden en gezegden? Olaf Vos weet er alles van: Nait soezen moar broezen! Raad het spreekwoord: een echte spreekwoordenacteur beeldt spreekwoorden uit, die jij moet raden!

GA OP AVONTUUR OP DE NOORDPOOL!
De Noordpool, het woord zegt het al, ligt ver weg in het hoge Noorden. We denken dan aan kou, sneeuw en ijs. Aan gletsjers en ijsberen. Al in de 17e eeuw voeren walvisvaarders vanuit Nederland naar het gebied. De laatste jaren komt de Noordpool, ook wel het Arctisch gebied genoemd, vaak in het nieuws genoemd, vaak in het nieuws wanneer we praten over klimaatverandering. Waarom? En wat heeft Nederland vandaag de dag met de Noordpool te maken? Hoe ziet het Noordpoolgebied er nu uit? Hoe leven de mensen die er nu wonen? Wat zijn de mogelijke gevolgen van de opwarming van de aarde voor het gebied en voor de mensen en dieren die er leven? En hoe zit het dan met de Zuidpool? Vind antwoorden in de speciaal ingerichte Noordpoolkamer in het Academie gebouw, samen met de medewerkers van het Arctisch centrum.

SPEUREN IN HET ACADEMIEGEBOUW
Het Academiegebouw is het hart van de universiteit. Al hart van de universiteit. Al sinds 1614 op deze plek. Kom je verbazen, verwonderen en informeren in dit karakteristieke gebouw met de vele verhalen en tradities. Laat jezelf fotograferen in onze fotobooth als een echte student of een geleerde professor. Of doe mee aan de zpannende zpeurtocht van Academiegebouw naar Universiteitsmuseum en ontdek wat daar allemaal te beleven is.

Hoe groot is jouw “uitdrukkingen-woordenschat”?
Zaterdag in het ACADEMIEGEBOUW
Zondag in de BERNOULLIBORG

Gemiddeld kennen we als volwassenen zo’n 42.000 verschillende woorden. Dat lijkt in het dagelijkse leven ruim voldoende om alles te kunnen zeggen wat we denken.
Maar soms “komt de aap uit de mouw” of valt er iemand “tussen wal en schip”. Dat zijn vaste combinaties van woorden die je moet kennen om ze te begrijpen. In tegenstelling tot onze gewone woordenschat weten we hier echter nog weinig over. Daarom brengen wij de Nederlandse “uitdrukkingen-woordenschat” in kaart. Onderzoekers Jacolien van Rij (Faculty Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen) en Simone Sprenger (Faculteit der Letteren, Rijksuniversiteit Groningen) willen graag weten hoe het zit! Doe je ook mee, op de zaterdag in het Academiegebouw en op de zondag in de Bernoulliborg?