Trek de labjas maar aan, de onderzoekers van ERIBA staan klaar om de leukste proefjes met je te doen. Zo helpen ze je om het DNA uit een banaan te halen, ze leren je pipetteren en laten wetenschappelijke experimenten zien die je ook heel goed thuis kunt doen! Zo leer je hoe je met een rode kool kunt meten hoe zuur iets is, en hoe je met gist uit de supermarkt een ballon kunt opblazen.

Je weet vast wel iets over bacteriën. De allerkleinste beestjes die je je kunt voorstellen, en die overal zijn. Maar heb je ze wel eens gezien? En wil je met ze op de foto? Bekijk ze, ontdek hoe ze zich verspreiden en leer waarom de meeste bacteriën niet gevaarlijk zijn (en zelfs heel nuttig!), maar je van sommige je flink ziek kunt worden.

Het UMCG viert dit jaar feest: het is 50 jaar geleden dat we voor het eerst een orgaan transplanteerden. Daar zijn we heel goed in geworden, we kunnen nu alle soorten organen transplanteren. Ons transplantatieteam laat je op Zpannend Zernike zien wat daar allemaal bij komt kijken.

Soms kan iemand door een ziekte niet meer goed zien, horen of voelen. De studenten van Bewegingswetenschappen laten je ervaren hoe dat is. Wat kun je nog wel doen, en wat lukt niet meer?

Wat weet jij over gezond ouder worden? Test je kennis tijdens de Healthy Ageing Quiz. Ga jij er vandoor met de hoofdprijs…? En misschien wil je het allemaal wel wat spannender! Laat je dan opsluiten in de Escape Room. De deur gaat pas weer open als je de wetenschapsraadsels hebt opgelost!

Neem een duik in de data van Lifelines, de grootste data- en biobank van Nederland waaraan 167.000 Noorderlingen deelnemen. Met de gegevens die zij beschikbaar stellen, kunnen wetenschappers onderzoek doen. Bijvoorbeeld naar de vraag waarom de ene persoon gezonder oud wordt en de andere persoon te maken krijgt met (chronische) ziektes.

En wil je na al dat nadenkwerk even lekker bewegen? Bouw dan je eigen ‘speeltuin’ en daag jezelf, of degene met wie je bent gekomen, uit. De onderzoekers van Bewegingswetenschappen helpen je erbij.

Kom voor dit, en veel meer leuks, zaterdagmiddag 6 oktober tussen 12.00 en 17.00 uur naar ERIBA, het onderzoeksinstituut van het UMCG aan de Antonius Deusinglaan 1.

www.umcg.nl | www.eriba.umcg.nl