zondag 7 oktober van 12:00 tot 17:00 uur

KAPTEYN INSTITUUT
Landleven 12 (Kapteynborg)
9747 AD Groningen

www.astro.rug.nl

Gefascineerd door zon, sterren en planeten?

Altijd al gefascineerd geweest door de Zon, planeten en sterren? Kom op zondag 7 oktober naar het Kapteyn Instituut, de afdeling sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen. De Zon is een vrij gewone ster, één lichtpuntje in een gigantische sterrenstad van miljarden sterren, die wij “De Melkweg” noemen. De meeste van die sterren hebben waarschijnlijk ook planeten, net zoals in ons zonnestelsel. En onze Melkweg is maar één van de vele miljarden sterrenstelsels! Sterrenkundigen van het Kapteyn Instituut bestuderen al deze bijzondere objecten in het universum.

Heb je vragen over het heelal, of wil je weten wat een sterrenkundige doet? Vraag het de astronoom bij de Open Dag! Bij mooi weer kun je de Zon bewonderen door telescopen met speciale zonnefilters. Voor kinderen is er een Sterrenquiz en een knutselhoek waar je kunt onderzoeken wat het verschil tussen aarde op Aarde en aarde op Mars. Sterrenkundigen laten je met spannende proefjes zien hoe anders het is in de ruimte, en hoe wij met telescopen diep in het heelal kunnen kijken naar andere planeten, sterren en sterrenstelsels. En voor een ontdekkingstocht door het universum ga je naar het Kapteyn mobiele planetarium in de Bernoulliborg.

Programma kinderlezingen & Sterrenquiz:
13:00: Ruimtevaart voor kinderen
14:00: Sterrenquiz
15:00: Ruimtevaart voor kinderen
16:00: Sterrenquiz

Het Kapteyn Instituut en SRON Netherlands Institute for Space Research werken al decennia lang samen en zijn gezamenlijk te bezoeken tijdens Zpannend Zernike.