Kom kijken naar de spiksplinter nieuwe maquette waar je het energiesysteem van de toekomst ziet op een kaart van Noord Nederland. Van zon en wind naar gebruik van energie in huizen en fabrieken en bussen.

En mensen houden van bijtjes en bloemetjes. Kom een zakje bijenbloemenzaad halen in de EnergyBarn. Om volgend voorjaar te zaaien en volgende zomer een mooi bloemenveldje in eigen te te hebben. Vol zoemende bijtjes.

Wist je dat de zon sproeten kan hebben? Als de zon schijnt op 1 oktober kun je met de solarscope kijken naar vlekken op de zon.

Kom kleuren in de Energy Barn.
Kleurplaten van Waterstofman.

Hoe maak je waterstof? Kijk en help mee met dit proefje.

De temperaturen zijn er soms nog niet naar, maar de herfst is officieel al begonnen. Dat vervolgens de winter eraan komt betekent ook dat de temperaturen in huis dalen. Hoe houd je het lekker warm in huis?

Eén van de manieren om de warmte in je huis te houden is isolatie. Maar wat betekent isolatie nou? Dat ga je leren met een warmtecamera.

Onder vier dozen staan kopjes heet water. Alle dozen worden geïsoleerd met verschillende materialen. Met de warmtecamera kun je ze zien welke doos het meeste warmte afgeeft, omdat deze feller is van kleur! Hoe minder fel de doos op de warmtecamera, des te beter het de warmte vasthoudt

De Energietransitie Kermis is een nieuwe vorm om over energie te leren. Laagdrempelig en informatief, maar ook vooral leuk, gezellig en speels. Jij bent de onderzoeker bij deze kermis! Met spelletjes en ervaringen kun je dingen leren over de toekomst van energie, en zelf onderdelen testen. Wil jij deel uitmaken van de energietransitie als jonge onderzoeker? Kom gezellig langs!

Waterstof is een duurzame energiebron waarmee warmte en elektriciteit kan worden gemaakt. Tijdens de Power2Gas demo kun je zien hoe waterstof gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken. De opstelling bestaat onder meer uit een fiets en een draaiwiel, twee glazen cilinders, een brandstofcel en een autoracebaan.

Tijdens Zpannend Zernike kun je zelf elektriciteit opwekken om de autoracebaan te laten bewegen. Heb je zin in een wedstrijdje? Daag dan je broer, zus, of ouder uit! Wie kan meer elektriciteit opwekken met waterstof om hun autootje sneller te laten bewegen?

Wil jij een taal, verkeersborden of topo leren? In deze activiteit laten we zien hoe je dat sneller en makkelijker kunt doen dan je vrienden of klasgenoten. We vertellen hoe informatie opgeslagen wordt in ons geheugen. Na een kort experiment krijgt je te zien wat jouw vergeetsnelheid is, en hoe je ervoor kunt zorgen dat je dingen voor langere tijd kunt onthouden.

DNV (Det Norske Veritas) is wereldwijd actief in de energietransitie. Gedreven door ons doel, om leven, eigendommen en het milieu te beschermen, geven wij onze klanten feitelijke en betrouwbare inzichten zodat belangrijke beslissingen met vertrouwen kunnen worden genomen.

DNV’s Technology Centre Groningen (Zernikelaan 14) wordt door klanten gezien als expertisecentrum op het gebied van toekomstige energiesystemen en duurzame brandstoffen. Klanten kunnen bij DNV in Groningen hun innovatieve concepten laten testen, valideren en kwalificeren, waarna het haar weg naar de praktijk vindt. Daarbij springen de ontwikkelingen rondom waterstof op dit moment het meest in het oog.

Tijdens Zpannend Zernike (op 1 oktober 2023) geven we rondleidingen door ons nieuwe complex van testfaciliteiten en laboratoria. We nemen je mee in de wereld van waterstof. Deelnemers kunnen zelf ervaren hoe waterstof ruikt en hoe je een waterstofvlam zichtbaar maakt.