Waarom bouwen we hier satellieten?

Hoe bouw je een satelliet? Waar moet je rekening mee houden?

Dat laten we je graag zien aan de hand van een aantal experimenten.

door Willem-Jan Vreeling en Pieter Dieleman

zaal 15: 13.30 uur en 15.30 uur

Wat zie je als je in het donker omhoog kijkt?

Wat is onze zon eigenlijk?

Welke planeten zijn er in ons zonnestelsel?

Waarom lijkt de vorm van de maan steeds te veranderen?

door Joris van der Vlugt

zaal 15: 12:30 en 14:30 uur

Bij VSI werkt een groep samen met wetenschappers op CERN in Zwitserland om verschillen tussen materie en anti-materie te ontdekken en om fundamentale natuurwetten te testen. Dit doen ze door miljoenen protonen per seconde op elkaar te laten botsen om allerlei deeltjes te maken die niet op dit moment voorkomen op aarde. We laten jullie zien hoe het reconstrueerde beeld van zo’n botsing bij CERN er uit ziet en kunnen vertellen over de huidige “upgrade” van de detector om nog sneller data te kunnen nemen.

Het is mogelijk om deeltjes te laten zien met een “wolkenkamer”.
Bij KVI-PartRec laten we je zien hoe er continue deeltjes rondvliegen in onze omgeving, geproduceerd door deeltjes die vanuit de ruimte in onze atmosfeer botsen op de atomen daarin, en hoe we die zichtbaar kunnen maken.
Ze zijn niet alleen fundamentele onderdelen van onze wereld, maar je kunt ze ook zien!

In deze proefopstelling kun je zien hoe een wolk ontstaat bij een plotselinge overgang van hoge druk naar lage druk. Waarom is dat zo? We gebruiken een fietspomp, en die wordt juist warm bij het pompen. Kun je dit met dezelfde natuurkunde te begrijpen?

Verken in dit proefje wat er gebeurt als je magneten laat vallen door een buis. Vergelijk plastic, ijzer, en koper – welke onzichtbare krachtenvelden spelen hier een rol? Zwaartekracht natuurlijk, maar wat nog meer?

In de lucht om ons heen vliegen moleculen met een paar honderd meter per seconde rond. Om de moleculen echt goed te kunnen bestuderen hebben we een ‘molecuulafremmer’ gebouwd – waarmee we de beweging van de moleculen kunnen stopzetten. Dit apparaat is uniek in de wereld, en het wordt onder andere gebruikt om het verschil tussen materie en antimaterie beter te begrijpen. Kom kijken en praat met de onderzoekers!

Boven een cirkelbaan van permanente magneten zweeft een zwarte schijf – helemaal zonder wrijving! In deze demonstratieproef van supergeleiding gebruiken we ook vloeibare stikstof – en daar kun je wel meer leuke proefjes mee doen 🙂

Bij SRON zijn zogenoemde bolometers te zien. Deze worden gebruikt voor de zogenoemde GUSTO missie, een ballon vanaf de zuidpool. Ze werken eigenlijk net zo als een fotocamera: een lichtsignaal wordt omgezet in een elektrisch signaal: een heel gevoelige nachtkijker die objecten in het heelal kan zien en dan met name gaswolken die kouder dan 200 graden zijn. Die zijn miljarden kilometers groot en fungeren als kraamkamers voor sterren.

Een deeltjesversneller koop je niet zomaar in de dichtstbijzijnde winkel. Wil je weten waar de speciale en complexe mechanische onderdelen voor de deeltjesversneller en experimenten bedacht en gemaakt worden? Kom dan een kijkje nemen in onze tekenkamer & instrumentmakerij!