Ruimteonderzoek

2 oktober 2022

Kom naar het Nederlands instituut voor ruimteonderzoek SRON, tijdens wetenschapsweekend Zpannend Zernike op de Zernike Campus! Daar kan je met eigen ogen komen bekijken hoe ruimtecamera’s voor op ruimtetelescopen worden bedacht en gemaakt.
Met die camera’s onderzoeken onze wetenschappers hoe het werkt in het heelal en in onze eigen aardatmosfeer.
Wetenschappers en makers van ruimte-instrumenten van SRON, het Kapteyn Instituut en ook onderzoeksschool NOVA zitten in één gebouw en openen hun gezamenlijke deur. Bezoekers komen alles te weten over de prachtigste planeten, sterren en nevels in het heelal.
Ruimteonderzoekers, technici en wetenschappers vertellen allerlei wetenswaardigheden met presentaties en demonstraties. Ook de laboratoria van SRON zijn opengesteld voor het publiek.
Ontdek wat er allemaal komt kijken bij het maken van supergevoelige ruimtekijkers, hoe we ze testen en welke eisen de omstandigheden van de ruimte, en ook een lancering stellen aan de ruimtekijkers. Je vindt bij ons ook het koudste punt van Noord-Nederland! Speciaal voor kinderen zijn er kinderlezingen en er is een knutselhoek!
Tijdens Zpannend Zernike Zondag doen ook buren van SRON hun wetenschappelijke deuren open. Er is dus nog veel meer te doen!